Днес, 11 май, когато почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и

...
Днес, 11 май, когато почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и
Коментари Харесай

С изложба посветена на Мара Михайлова и наследниците се откри 15-то издание на инициативата „Мултикултурния град”

Днес, 11 май, когато почитаме паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий, се откри 15-тото издание на Инициативата „ Мултикултурният град ”.

Първото събитие в програмата е отдадено на журналистката, общественичка и краевед Мара Михайлова, наричана „ будителката на Родопите ”, посветила години в помощ на бежанците от Тракия. Единствената й приживе оповестена книга „ Писателите и войната ” /първо издание 1940 г./ съдържа изявленията с видни писатели за отношението им към почналата Втора международна война. Тази книга звучи изключително актулно и през днешния ден, когато още веднъж сме изправени пред нещастието на хиляди прогонени от домовете си хора от Украйна, тъй като е прям митинг против света, който позволява да има страдащи, да има бежанци, прогонени от родния си дом. В опит да проследим фамилната история на видната кърджалийка, изложбата „ Няма да прекосиш океана, в случай че нямаш кураж да се откъснеш от брега ” ни среща с 31-годишната Ромина Михайлова, потомка по бащина линия на Мара Михайлова /1901-1989/.

Ромина е внучка на сина на Мара Михайлова – инж. Тончо Михайлов /1927-2019/, човек модернист по дух, обвързван с доста и разнообразни нововъведения в българското произвеждане на безалкохолни питиета. Създател е на първата българска марка коняк „ Плиска “. Преди демократичните промени е работил в разнообразни предприятия, в Комитета по индустрията и в Министерството на земеделието и хранителната индустрия в България, бил е консултант в Министерството на земеделието в Република Куба. През 1980 година управлява строителството на цех за минерална вода и Пепси Кола в Ирак. Заемал е експертни позиции в министерства и компании в Куба и Мозамбик, където работи от 1982 до 1992 година През 1998 година Тончо Михайлов, някогашен шеф на Завода за безалкохолни питиета в София, като чиновник на “Тексим ” съумява да убеди партийния хайлайф и внася Кока-Колата в България, поради което го почитателите му го дефинират като „ бащата на българската Кока-Кола ”. През 1992 година инж. Тончо Михайлов основава една от най-големите компании за произвеждане на сладолед, сметана, капучино, парещ шоколад на прахуляк у нас Роял ТМ, чието рекламно лице е внучката му Ромина Михайлова като малко момиченце.

Дарителството е вродено у Тончо Михайлов, той самият го е считал за своя фамилната линия. Помагал е на десетки учебни заведения, правил е дарения в Кърджали, в Момчилград, основател е на премията “Мара Михайлова ”, която се връчва на националния преглед-конкурс за дебютна литература “Южна пролет ” в Хасково, спонсорира книги, списания. Негов е най-големият персонален финансов влог в строителството на храма-костница „ Св. Петка “ на героите от Илинденско-Преображенското въстание на Петрова равнища в Странджа. Издава посмъртно книгите на майка си Мара Михайлова: „ Етнографски изследвания на Източните Родопи ” (1996), „ Кърджали ” (2000), „ Писателите и войната ” (второ издание, 2000), „ Село Чобанкьой ” (2002).

Ромина Михайлова е магистър по афиш и рекламна графика, графичен дизайнер е от 2013 година и към този момент има десетки сполучливи планове зад тила си. Завършила е националната гимназия по приложни изкуства „ Св. Лука “ със компетентност „ Художествена обработка на метал “. Работи с наши и непознати издателства за оформление и дизайн на книги и е потопена в света на рекламата, в който „ няма работно време “. В момента е член на екипа на Garlic advertising agency, чийто център е във Филипините. Пътешественичка по дух, влюбена в провокациите.

Родена е в столицата на Мозамбик Мапуто, по бащина линия е правнучка на Мара Михайлова, а по майчина линия – правнучка на семейството на композитора Панчо Владигеров. Интервю с нея, нейни дизайнерски и рекламни планове, корици на книги за модата и рекламата могат да се видят като атрактивни образни пана в Арт изложба Кръг от 11 до 26 май.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР